Saturday, September 1, 2007

Trams, subways & buses in New York

Taking the tram from Rooservelt Island to 2nd Avenue, 59th Street Manhattan... Tram ni di jalankan oleh seorang 'driver'. Kerja dia bawa tram tersebut pergi dan balik, tiap2 hari secara rutin. Macam senang kan? But not without risiko. Kalau kat Malaysia, kita panggil cable car - bergerak terapung-apung di udara. Tinggi!!! Dibawah? The East River.. Tahun lepas ada insiden di mana tram ni berhenti separuh jalan di udara dan penumpang terperangkap selama beberapa jam. Saiz nya agak besar seperti saiz mini bas. Yang bagus nya, sikit pun tak bergoyang walaupun terasa angin bertiup kencang. Harga tiket 2 dollar satu ride. Lepas naik tram, kami 'transfer' naik bas untuk ke 2nd Avenue, 42nd Street. Jalan kaki sikit ke 43rd Street di mana terdapat pejabat Malaysian Consulate dan pejabat Malaysian Permanent Mission ke United Nations. Jalan kaki sikit lagi, dan turun tangga melintasi jalan ke UN building. After visiting United Nations, we headed back to 42nd Street. Nak ikut jalan lain, kami tak 'arif dengan New York ni, lagi pun it was only me and the children. Thank goodness, they caught up fast in understanding the transportation system here. Kalau ikut kan this lady...memang la 'blur' memanjang.

Question Mark
We decided to walk along 42nd Street di mana terdapat nya Broadway & Times Square. From there we could also view Chrysler Building and the Empire State Building at a distance. Rasa nya, the Empire State Building used to be one of the tallest building, tapi sekarang ia nya menjadi 'dwarf' di kelilingi other 'giants'. Teringat pulak si gorilla yang memanjat bangunan tersebut dalam cerita King Kong! Grand Central Station, one of US National Landmarks is also located along 42nd Street. Ia nya adalah salah satu stesen keretapi penumpang jarak jauh yang terbesar di dunia pada satu ketika dahulu; dari segi jumlah platfom dan trek. Grand Central Station is also a rendezvous or meeting place for many as there are also a large number of shops and restaurants available. Senibina dan ukiran siling nya dikatakan satu heritage. Teringat pulak pada Stesen Keretapi Tanah Melayu yang terletak di tengah-tengah Bandaraya KL - juga sebuah warisan.






A map view of New York subway system...

No comments: