Sunday, January 27, 2008

Crabbing at Jina & Eddie's

We hear its crab season this time of year. Atiqah pun memang dah banyak kali sebut nak makan ketam. Despite her allergies! And these few days dia demam pulak. Having anak2 yang dah besar ni some people say senang, but when they are sick they'ld act like 4 or 5 year olds! Tu belum bapa nyer... lebeh dari anak dia kalau demam...he..he.. Whenever Atiqah eats shrimps or prawns both her eyes will be itchy and swollen. However, she has no problems with lobsters & squid (sotong). But, we haven't tried her with crabs. When Jina & Eddie wanted to do a cook-out of crabs at their home, it was like pucuk di cita ulam mendatang. Shafinaz, Aziz and Eddie's roles were to go crabbin' kat Half Moon Bay...tempat fishermen unload their catch. Pergi beli ketam bukan tangkap ketam.. I think Shafinaz got them at less than 4 dollars per pound.. she's quite a negotiator! :) and I haven't seen ketam2 yang gemuk2 and banyak isi macam tu. O... except for the King Crab that has 'limbs' more than a foot long! The two couples were almost done cutting and cleaning those fresh smelling crustacean when we reached Jina's home. They divided them into 3 portions - one portion for masak lemak cili padi, the second for barbeque, and the third for sup ketam. Ahaa.. tak pernah masak ketam buat sup? Yours truly pun tak pernah...tapi Chef Shafinaz kita masak sup ketam hari tu memang sedaap! Itu lah dia rahsia selama ni... Ms Shafinaz kita pandai masak. Senang la nanti in our next get-together.. :) Jina's kuih keria was also a hit. I think she also made karipap.. banyak sangat makanan sampai tak ingat. Well, I just came with ayam goreng salut tepung.. O ya... selain crab season, it's also flu season.. We missed another family (Nani & anak2) sebab semua nya demam! Salbiah & Faizal had visitors from San Francisco & Stockton. Faridah & family couldn't make it either..

Oleh kerana dapur Jina tinggi sangat, terpaksa lah Chef Shafinaz guna 'stool'... he..he..







Eh...Eh... nampak macam model la pulak... :)





Outcome of our findings? - Atiqah is also allergic to crabs... ! Hmm....nasib la
At first the idea was to share the total price of the catch among us, but thanks to our new Haji & Hajjah (Eddie & Jina) yang murah hati we left only with heavier bellies... Next time dah tak boleh...kita kena share the load.. :)
Thank you also for their grand hospitality. May they receive abundant blessings from Allah always ...




6 comments:

Anonymous said...

Salaam, alamak sungguh memalukan! (siap sipu-sipu lagi). Lagi malu kena panjat stool nak masak, nanti Kak Jina buat dapur baru, kia request buat rendah sikit :-)

azura asri said...

wah best crab ni besar besar

zidnee 'ilman said...

kalau dapur Jina sudah rendah..kena la selalu jadi chef kat rumah dia.. he..he

zidnee 'ilman said...

memang crab tu besar besar..kulit nya pulak lembut..makan sekor pun dah alright..tak boleh makan banyak sangat, sebab high in kolestrol tuu...

seniman jalanan said...

salam, en yasin dari barn rau thai seafood di LA yg berikan alamat blog ni, saya ingin ke SF esok dan kalau blh ingin berjumpa dgn org org malaysia yang ada di SF sambil berjalan jalan. harap dapat hubungi saya dengan menghubungi saya ditalian lapan satu lapan, dua tiga sembilan, enam kosong tiga tujuh. terima kasih.

zidnee 'ilman said...

seniman jalanan;
huu..best nama! Tokeh Barn Rau tu Yasin rupanya. Saya tak bagi pun alamat blog ni kat dia. oo..mesti dia google Barn Rau dapat blogsini.. :-)