Friday, June 13, 2008

Gutsy Ladies......


When friends come over, mana la lagi nak bawak melainkan ke San Francisco. Kat sana ada jambatan, laut, pelabuhan, jalan yang krekod - krekod ( orang utara cukup pandai adaptasi bahasa oghang putih 'crooked' jadi 'krekod' ), apa lagi ek? Beautiful architecture, cool lovely weather & roller coaster like roads - jalan turun naik dan menjunam macam roller coaster ! Budak-budak suka sangat but it's a strain on the 'minyak'. Dah la minyak mahal sekarang nie. Berlainan dengan the city of San Jose where there's nothing much to see - except for buildings & offices of famous internet & computer companies. San Jose is not really a touristy city - more for engineers & industrialists. Banyak lagi tempat - tempat di San Francisco tu yang menarik but by just visiting the Golden Gate Bridge, Crooked Street & Pier 39 pun dah cukup for you to spend a day there. Oh, jangan lupa the quaint little town of Sausolito which is at the end of the bridge. Kalau tak pergi sebelah sana, tak dapat la experience crossing the jambatan. Tak kan Penang Bridge jer yang kita nak lalu.., kan? Kalau tak nak jugak, then parking jer kereta kat sebelah San Francisco and jalan kaki melintasi besi buruk tuu.. Tak payah kita bayar tol... kalau nak berbasikal pun boleh. Another place to visit is the Island of Alcatraz - bekas penjara yang di buat jadi tourist attraction. Tempat yang di ceritakan dalam filem The Rock. Kalau nak ke sana kena naik ferry di Pier 33, which is just walking distance from Pier 39. Actually I haven't visited the island myself... peluang belum sampai. Lagi pun tambang ferry rasanya mahal la ... 24 dollar ! Kalau kali 5 dewasa dah berapa tuu... Cukup la dengan ambek gambar dari jauh jer. So, I don't really have anything to story about the place. However, my husband's colleagues who happen to be my friends also: Fauzimah, Zu, Lily and Shira (Zu's niece) dah sampai ke tempat tu.. Bukan saja ke Alcatraz... merata2 tempat di US dan beberapa negara lain dia orang dah sampai. Best betul ! Wanita2 srikandi ... he..he... jangan marah yer. Lesen Malaysia laku untuk beberapa bulan (not sure berapa) jadi bergilir2 la driving ... cool jer..... Kat sini harga sewa kereta masih berpatutan ... but make sure sewa sekali dengan GPS - Garmin or Tom-Tom, kami sekeluarga call it 'makcik'...sebab suara perempuan... dan dia akan bercakap macam 'berleter' whenever kita tersilap jalan... " re-calculating!.. in point 3 miles make a U - turn " Benda yang we can do without - must have ! - whenever travelling these days. Dulu2 kita bawa peta..

Ferry to Alcatraz and a few other places like under the Golden Gate Bridge and Pier 39...








Double click to enlarge image....

No comments: